Weetjes 1 juni 2020

Vanaf 1 juni a.s.
Corona: Fase 2: Wat is nu mogelijk?
De volgende tekst is een letterlijke weergave van een update van de  Facebook-pagina van Jan Versteeg – ambassadeur in Spanje
?????? ?????? – ???????????, ?? ??? ????, ??:?? ???
De titel van een van de meest gelezen artikelen in de Valenciaanse krant was vandaag ‘FASE 2: BEREID JE VOOR OP ALLES WAT JE ZULT MOGEN DOEN!’. Kennelijk beleven veel mensen de overgang naar de volgende fase per maandag 1 juni als iets feestelijks. Mooi dat mensen het vermogen hebben zich te concentreren op wat er wel kan, in plaats van wat er nog steeds niet mogelijk is. Overigens moet ik bekennen dat ik in de ‘update’ van gisteren doorgeschoten ben in de vrolijkheid. In mijn korte samenvatting van de voordelen van Fase 2 schreef ik dat de tijdvakken voor wandelen en sporten zijn afgeschaft. En dat was te kort door de bocht: de uren tussen 10 en 12 ’s morgens en tussen 19 en 20 uur blijven gereserveerd voor mensen boven de 70. Ik lees daar heel verschillende meningen over, maar zelf twijfel ik er niet aan dat die maatregel goed bedoeld is: men wil de ouderen extra beschermen. Excuses dat ik gisteren mensen op het verkeerde been zette, en nog wel op een punt dat voor veel lezers belangrijk is. Toch hoop ik dat u vanaf maandag zult genieten van de niet geringe versoepeling in fase 2, waardoor (met veiligheidsmaatregelen) restaurants, winkelcentra, theaters en bioscopen weer open gaan, en bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor sporten verder verruimd worden. Wilt u precies weten wat u wel en niet mag doen in fase 2, kijk dan in het Staatsblad (BOE, https://www.boe.es/boe/dias/2020/05/16/pdfs/BOE-A-2020-5088.pdf?fbclid=IwAR3ls1R3QEx2ASNOPPd__jZ9uPIURCEdZjFTDgbwbRcztbS2AVMjEqAep5Q) of in onze informele vertaling in de Veelgestelde Vragen bovenaan de Facebookpagina van de Ambassade: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/posts/3494167223931649?__tn__=K-R.
Een vraag die op deze pagina een paar keer is gesteld, is of de zwembaden van ‘urbanizaciones’ (complexen van huizen of appartementen) weer kunnen worden gebruikt. Volgens de regels van Fase 2 is dat inderdaad het geval, maar er geldt wel een aantal regels, zoals dat maar 30 procent van de capaciteit bezet mag zijn, dat er een afsprakensysteem moet zijn, dat er geen ligstoelen mogen staan, dat bijvoorbeeld glijbanen en kleedhokjes niet gebruikt mogen worden en dat alles dagelijks schoon wordt gemaakt. Daarnaast is het aan de Comunidad de Vecinos (VvE) om hierover te besluiten. Ook voor het gebruik van stranden zijn er regels opgesteld. Kern daarvan is dat altijd 2 meter afstand kan worden gehouden. Maar er kunnen allerlei lokale uitwerkingen zijn. Zo is men in Salou van plan om te gaan werken met een slim camerasysteem, gekoppeld aan ‘strandstoplichten’. Klinkt wat onvrij, maar als het nodig is om het veilig te houden en zo het toerisme weer op gang te laten komen, dan moet het maar, zal men gedacht hebben.
Niet alleen via Facebook, maar ook van veel vrienden en bekenden krijg ik de vraag of ik kan voorspellen of hun geplande zomervakantie in Spanje gewoon door kan gaan. Omdat dit leeft, meld ik hierbij nog een keer wat we nu weten. De Spaanse regering heeft bekend gemaakt dat ‘vanaf juli’ het internationale toerisme weer ‘stapsgewijs’ op gang kan komen. Dat is een positieve boodschap. Maar het geeft geen zekerheid aan degenen die, bijvoorbeeld, voor 2 juli een vlucht willen boeken. Er wordt ongetwijfeld nog naar verschillende zaken gekeken: gaan alle Spaanse regio’s tegelijk ‘open’?; komen er goede afspraken over de controle op luchtreizigers?; zijn er landen waar COVID19 nog zo actief is dat het niet verantwoord is toeristen vanuit dat land toe te laten?; enz, enz. Hopelijk worden deze punten snel opgehelderd, zodat we u binnenkort meer duidelijkheid kunnen geven.
Dat er goed over wordt nagedacht is voorstelbaar, want op veel plekken in de wereld is Corona nog niet over zijn hoogtepunt heen. In de VS zijn al 1,7 mln besmettingen vastgesteld. Vandaag waren er wereldwijd 117.000 nieuwe vastgestelde gevallen, waarvan 26.000 in Brazilië.
Tot slot nog wat achtergrondnieuws uit Spanje. Inmiddels zijn er meer dan 56.000 zorgmedewerkers positief getest. Het overgrote deel daarvan is inmiddels ook weer vrij van het virus. Maar er zijn nog steeds ongeveer 5.000 zorgmedewerkers met ziekteverlof vanwege een Coronabesmetting. Meer dan zeshonderd van hen liggen nog op een IC-afdeling. In een ziekenhuis in Alcalá de Henares is 37 procent van het personeel positief getest. Gelukkig is het aantal sterfgevallen onder zorgmedewerkers verhoudingsgewijs laag (63 bekende sterfgevallen), ook door de gunstige leeftijdsopbouw van deze groep. Als erkenning voor de enorme inspanningen van de zorgmedewerkers hebben Iberia, Vueling en AENA (het bedrijf dat de luchthavens beheert) gezamenlijk besloten om 100.000 tickets (50.000 ‘dubbele’ tickets) beschikbaar te stellen voor mensen die in de zorg werken. ‘Het is tijd om te zorgen voor de mensen die voor ons zorgen’, stellen de bedrijven. Een prachtig gebaar.
Als de stroom aan nieuws dunner blijft worden, zullen we vanaf 1 juni vaker een dag overslaan bij de updates. Daarmee nemen we een voorschot op de situatie na opheffing van de noodtoestand. Zoals het er nu uitziet blijf ik u ook daarna wekelijks informeren, aangevuld met losse berichten als er iets specifieks te melden is. Hopelijk gaat het dan ook weer wat vaker over andere zaken dan virussen. Voor nu wens ik u een heel prettig Pinksterweekend.
Jan Versteeg
Alvast hartelijke dank.
Met vriendelijke groet,
Ria de Groot
secretaris NTV Nederland