Corona bericht 7 juni 2020

Jan Versteeg Jan Versteeg onze ambassadeur in Spanje

?????? ?????? – ???????????, ? ???? ???? ??:??

“Doen we vandaag weer een update, en hoe laat dacht je die af te hebben?” Dat was de vraag van Mirte, één van de drie collega’s die om de beurt dag in, dag uit informatie inleveren voor de update en ‘s avonds de uiteindelijke tekst nalezen op schrijffouten en andere dommigheden. “We hebben namelijk om negen uur op een terras afgesproken”. Die hint was niet te missen. Mooi dat sinds anderhalve week eindelijk de terrassen open zijn, zij het met bepaalde regels. En het moet toch niet kunnen dat ze daar op vrijdagavond geen gebruik van kan maken. Dus heb ik vanmiddag wat dingen aan de kant geschoven, en verschijnt de update wat eerder. Gelukkig werkte Minister Illa ook mee, hij hield zijn persconferentie over het Fasenplan al aan het begin van de middag.

Vandaag is de laatste dag van de nationale rouw voor de Corona-slachtoffers. Vanmiddag om 12 uur werd door de regering weer een minuut stilte gehouden. En vanaf 0.00 uur vannacht (dus in de praktijk doorgaans morgenochtend) gaan de vlaggen weer omhoog.

Het einde van de rouw valt samen met het gisteren al voorzichtig aangekondigde goede nieuws. Vanaf aanstaande maandag zal heel Spanje zich op zijn minst in fase 2 bevinden, de fase waarin onder meer de tijdvakken voor wandelen en hardlopen opgeheven worden (met uitzondering van het tijdvak voor ouderen) en de stranden weer als strand gebruikt mogen worden. Ongeveer de helft van het land bevindt zich vanaf maandag zelfs in fase 3, waarin er nog meer vrijheid is.

Een informele vertaling van de regels per fase vindt u bovenaan de Facebookpagina ‘Nederlandse Ambassade in Spanje’ (https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/posts/3494167223931649?__tn__=K-R).

In de praktijk komt het erop neer dat de hele Spaanse kust, behalve de provincies Alicante, Valencia, Castelló, Barcelona en Girona, naar fase 3 gaat. Melilla blijft ook nog iets langer in fase 2. Onder de opvallende gevallen bevinden zich de twee Andalusische provincies Málaga en Granada. Die twee provincies zaten pas een week in fase 2, en gaan nu naar fase 3, zodat heel Andalusië nu in die laatste fase van de afbouw zit. Op deze kaart ziet u in welke fase uw provincie zich vanaf maandag zal bevinden:

https://www.lamoncloa.gob.es/covid-19/Paginas/mapa-fases-desescalada.aspx

In fase 3 mogen de regio’s (‘autonome gemeenschappen’) zelf bepaalde beslissingen over de afbouw nemen. Ze kunnen zelf besluiten om vrij verkeer toe te staan tussen de binnen de autonome gemeenschap gelegen provincies. Dat betekent dat bijvoorbeeld Andalusië kan besluiten dat je vrijelijk door de acht provincies van deze grote regio kunt rijden. Ook heel belangrijk: de regio-regeringen besluiten in fase 3 zelf wanneer men naar de ‘nueva normalidad’ gaat, het stadium waarin de maatregelen van de noodtoestand afgebouwd zullen zijn. Wilt u precies weten wat de regels zijn op uw verblijfplaats, check dan de sites van uw ‘comunidad autónoma’.

Ik weet dat sommigen allergisch zijn voor de term ‘het nieuwe normaal’. Toch is het een treffende beschrijving, omdat we niet helemaal teruggaan naar de situatie die normaal was voordat Corona toesloeg. Er zullen regels blijven gelden die moeten voorkomen dat we een nieuwe grote ziektegolf krijgen. De Spaanse regering zal aanstaande dinsdag een Koninklijk Besluit aannemen met regels voor het nieuwe normaal. Minister Illa heeft er nog geen details over willen geven omdat er nog afstemming nodig is met de regio’s.

Voor zover nu bekend zal er pas vrij verkeer tussen de ‘autonome gemeenschappen’ (de grotere regio’s die meestal uit meerdere provincies bestaan, en een eigen regering en parlement hebben met verregaande bevoegdheden op terreinen als gezondheidszorg) toegestaan worden als heel Spanje fase 3 heeft afgerond. Tot op dat moment moet men dus in principe binnen zijn eigen regio blijven.

Nadat er weer vrij verkeer is binnen Spanje, zal (vanaf 1 juli, met wat slagen om de arm, zie update van gisteren) ook het internationale toerisme stap voor stap weer op gang komen. Vandaag werd daarop één uitzondering bekendgemaakt: als een soort van oefening zullen er vanaf 21 juni op de Balearen alvast 6000 Duitse toeristen worden toegelaten. Dit is, begrijp ik uit de pers, een samenwerking tussen Riu, Tui en de verschillende overheden, met als doel om zaken als het gebruik van gezondheidsverklaringen, temperatuurmeting en registratie van de verblijfplaats van de toeristen (om bij een besmetting snel te kunnen reageren) uit te proberen.

Meerdere mensen schreven ons over de dekking van reisverzekeringen en de rol die de reisadviezen van Buitenlandse Zaken daarbij spelen. Op verzoek zal ik daarover proberen een paar dingen te verduidelijken. Zoals Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok eergisteren ook in Op1 duidelijk aangaf, de reisadviezen van BZ zijn nadrukkelijk adviezen. De reiziger houdt altijd zijn eigen verantwoordelijkheid. Sommige reisverzekeringen koppelen hun dekking aan de BZ-reisadviezen. Maar dat is een keuze van de verzekeringsmaatschappijen. De manieren waarop de dekking wordt gekoppeld aan de reisadviezen verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen. Kijk daarom altijd goed in uw polis of de verandering van kleur van het reisadvies voor u gevolgen heeft. Er zijn ook reisverzekeringen die hun polis hebben aangepast naar aanleiding van COVID19. Er zijn mensen die pas toen er een probleem was, ontdekten dat ze niet meer gedekt waren. Probeer dat voor te zijn. Als u ontdekt dat u niet meer gedekt bent door de reisverzekering, is het meestal niet zo dat u volledig onverzekerd bent: met een Nederlandse ziektekostenverzekering kunt u in ieder geval in het publieke Spaanse zorgstelsel terecht. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de geldende regels.

Terwijl ik dit schrijf, is Fernando Simón, directeur van het Spaanse RIVM, bezig met zijn persconferentie. De cijfers blijven zich gunstig ontwikkelen. Er is, ook dankzij de vele duizenden testen die dagelijks worden uitgevoerd, nog wel een significant aantal nieuwe besmettingen vastgesteld (gisteren 177 nieuwe gevallen vastgesteld), maar op de totale omvang van het land zijn het heel kleine getallen. Het allerbelangrijkste is dat Simón er zijn hand voor in het vuur steekt dat Spanje in staat is nieuwe gevallen snel op te sporen, goed contactonderzoek uit te voeren en de juiste maatregelen te nemen zodat een mogelijke nieuwe uitbraak in de kiem gesmoord wordt.

Volgende week meer nieuws. Hopelijk met verdere duidelijkheid over het openen van de grenzen. Maar dus ook over de regels voor de ‘nueva normalidad’ die we hopelijk in de komende maand gaan bereiken. Voor een deel bestaat dat nieuwe normaal uit regels die de overheid stelt, voor een ander deel uit nieuwe elementen in ons leven die we zelf uitvinden of die door bedrijven worden verzonnen. Ik zie in die licht irritante advertenties die Google voor me uitkiest de raarste dingen voorbij komen. En ik las in de krant een hilarisch, maar serieus bedoeld artikel over trends in de woninginrichting sinds Corona. Gouden tip: ‘la alfombra vinílica’, het vinyl tapijt. Kun je mooi op de tegelvloer leggen en meerdere keren per dag met water en zeep schoon maken. Niet duur. Ik ga het er eens over hebben. Veel dank weer, Mirte, prettig weekend. En hetzelfde voor eventuele andere lezers!

Jan Versteeg